Salı, 2020-07-14, 7:23 PM
Hoş geldiniz Ziyaretçi | Üye Olun | Giriş

Gökyüzü Edebiyatı

Ana Sayfa
Giriş
İsminiz:
Şifreniz:
Arama Motoru
Anketimiz
Sitemizi Oylayınız
1. Çok güzel
2. Çok zayıf
3. Güzel
4. Orta
5. Zayıf
Toplam Cevap: 11
Mini Sohbet
İstatistiklerimiz
Giriş
İsminiz:
Şifreniz:

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Propolis Bilgilendirmesi - Forum

[ Yeni Mesajlar · Üye Listemiz · Forum Kuralları · Arayın · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Gökyüzü, DERO, MericIrmak, mavideniz  
Forum » Güncel Yaşam » Diğer Konular » İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Propolis Bilgilendirmesi
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Propolis Bilgilendirmesi
sercankTarih: Cumartesi, 2017-12-23, 10:42 PM | Mesaj # 1
Yetkin Paylaşımcı
Grup: Üye
Mesajlar: 2499
Ödülleri: 0
Sitedeki Durumu: Burada
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROPOLİS BİLGİLENDİRMESİ

Propolis Nedir?

Propolis; arıların, bitkilerin reçinemsi kısımlarından topladıkları güçlü
antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip doğal bir arı ürünüdür.

Propolis ham haldeyken, içerisinde balmumu ve diğer reçinemsi maddelerle karışık
halde bulunur. Propolisin yüzde 50’den fazlası reçinemsi maddelerden
yani antioksidan bileşenlerden oluşur. Kalan kısmının da büyük bir
bölümü balmumudur. Ham halde propolisi vücudumuz yalnızca yüzde 2
oranında sindirebilir. Propolisten faydalanabilmemiz için mutlaka
ekstrakte edilmesi yani özütlenmesi gereklidir. Bu işlem sırasında
balmumunun tamamen uzaklaştırılması gerekir. Bu uzmanlık ve özel
ekipmanlar gerektiren teknik bir işlem olup gıda mühendisleri tarafından
yapılmalıdır.

Propolis Özütleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Propolisin içerisindeki bileşenlerin yüzde 95'i sadece alkol ve alkol türevlerinde
(etanol, glikol, gliserol vb.) çözünür özelliktedir. Bu sebeple
propolis alkol ve alkol türevlerinde özütlenmelidir. Propolis su ve
yağda çözünmediği için, propolisin su ve yağ ile hazırlanan özütlerinden
vücudumuz hiçbir fayda görmez. Literatürde bulunan bilimsel
çalışmalarda da propolisin alkol özütü ve özellikle etanol özütü
kullanılmaktadır. Yani propolisin faydalı kısmını elde etmek için
mutlaka özütleme işleminde alkol veya türevi maddeler kullanılmalıdır.

Propolisin özütleme aşamasında kullanılan etanol vücudumuzda da doğal olarak
üretilen ve birçok gıdada doğal olarak bulunan bir alkol türüdür.
Örneğin; boza, kefir gibi fermente gıdalarda ve portakal, narenciye gibi
meyvelerde doğal olarak bulunur. Meyvelerden portakal suyunu ele
alırsak ve bir karşılaştırma yaparsak; bir bardak (300 ml) portakal
suyunda 0,64 g etanol bulunur. Yüzde 30 propolis içeren etanol özütünden
günde 20 damla tükettiğinizde ise 0,16 g etanol almış olursunuz.
Dolayısıyla bir bardak portakal suyunun dörtte birine denk gelmektedir.
Bu miktar zararlı bir miktar değildir. Sarhoşluk vermez dolayısıyla
sağlık için kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Glikol ve gliserol ise şeker alkolü olup birçok gıda ve kozmetik üretiminde
kullanılmaktadır. Birçok gıdada da doğal olarak bulunur. Sarhoşluk veren
alkol olmadığı için, alkol içerir ibaresiyle satışa sunulmasına gerek
yoktur. Glikol ve gliserol içeren ürünler alkolsüz sınıfında satışa
sunulabilir. Günde 20 damla propolisin glikol özütü tüketildiğinde
yaklaşık 0.15 gr glikol alınmış olunur. Bu da gıdalarda doğal olarak
bulunan miktarın çok çok altındadır. Ayrıca, Amerika ve Avrupa Gıda ve
İlaç Dairelerinin bu maddeler için verilen günlük alım dozu limitlerinin
çok çok altında kalmaktadır.

Propolis Neden Acıdır?

Öncelikle saf propolisin doğal tadının acı olduğunu bilmek gerekir. Propolisin
yüzde 50’den fazlası reçinemsi maddelerden yani antioksidan
bileşenlerden oluşur. Tıpkı soğan ve sarımsakta olduğu gibi yüksek
antioksidan maddeler içeren ve şeker içermeyen gıdaların doğal tadı
acıdır. Propolis de hiç şeker içermediğinden ve yüzde 100 antioksidan
maddelerden oluştuğundan tadı doğal olarak acıdır. Piyasadaki ürünlerde
tadını hafifletmek, güzelleştirmek ve görünüşünü çekici kılmak için
tatlandırıcı, renklendirici vb. yapay maddeler katılmaktadır. Fakat bu
şekilde ürünün saflığı ve doğallığı bozulmuş olur. Ayrıca bu katkı
maddeleri alerjik etki gösterebilir. Oysaki propolisi alerjik bireyler
de kullanabilmektedir ve mevsimsel alerjilerde, alerjik rinitte propolis
çok etkili bir üründür.

Bu nedenlerle tüketicilerin bilinçli olması; propolisin menşei ve nasıl üretildiğini mutlaka sorgulamaları
gerekir. Kovandan sofraya bir kontrol sistemi, uzmanlık ve alt yapı
gerektiren bu konuda propolis adı altında satılan her ürünün propolis
olmayabileceğini unutmamak gerekir.

Propolisi Nasıl Kullanmalıyız?

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Türkiye'den ve dünyadan toplanan pek çok
üründe yapılan analiz sonuçlarına bakıldığında, toz propolise slikon
dioksit, maltodekstrin vb. miktar artırıcı katkı maddeleri kullanılarak
propolisin çoğaltıldığı, renginin propolise benzemesi için boyar
maddeler katıldığı hatta ağaçların yaprak, sap ve tomurcuklarının
öğütülüp toz propolise katılabildiği ortaya konulmuştur. Bu nedenle toz
propolis kullanılması düşünülüyorsa mutlaka saf propolis temin edilip
rendeleyerek öğütülmesi, öğütülmüş hazır ürünlerden uzak durulması
gerekmektedir.

Propolisin daha çok damla formu kullanılmaktadır. Damla propolisi kullanacaklar için bilinmesi gereken en önemli durum
propolisin su ve yağda çözünmediğini bilmek olacaktır. Bu nedenle su ve
yağ ile hazırlanan özütlerinden vücudumuzun hiçbir fayda görmeyeceğini
bilmemiz gerekir. Piyasada bulunan bu tarz ürünlerden uzak durmak
gerekir.

www.ariteknokent.com.tr

( Ariteknokent.com.tr )


imza: Oyun - Forum
 
Forum » Güncel Yaşam » Diğer Konular » İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Propolis Bilgilendirmesi
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Renk Açılımları: -Yönetici- -Moderatör- -Özel Görevli- -Deneme Moderatör- -Üye- -Engellendi-
Forum İstatistikleri
Son Mesajlar
En Çok Yorumlananlar
En Aktif Üyeler
  • Boşanma Davası Açma Ücreti, Çekişmeli Boşanma ve fazlası (0)
  • Mesul müdür (0)
  • Kraft Engelli Pusetleri (0)
  • Kutlu Reklam Tabela ve Tabela Modelleri (0)
  • İç Mimar Nasıl Olunur? (0)
  • Güzel Sözler Nereden Bulunur? (0)
  • 360 Derece Performans Değerlendirme RunHR360 (0)
  • İstanbul temizlik firmaları - istanbultemizlik.info (0)
  • Kurumsal Web Sitesi Nedir (0)
  • Yurtdışı Üniversite Ücretleri (0)
  • Edebiyat Bilimi (1 Cilt, 1 Bölüm) (9)
  • Nurcan Hanım nerede? (9)
  • bir portre yapılışı.. karelere bölerek çalıştım..aşama aşama (8)
  • BAB-I ESRAR / AHMET ÜMİT (8)
  • Akrilik çalışmalarımdan bir kaçı (6)
  • Ana Fikri (6)
  • Bugün çalıştığım Karakalem portre çalışmam..sıcağı sıcağına. (5)
  • Sınav Sonuçlarım (5)
  • Arkadaşlar (4)
  • Son ayların favorileri (4)
  • sercank
  • crocodill
  • degaussbilisim
  • DERO
  • Onurca
  • Komünar
  • MericIrmak
  • GülünDikeni
  • Gökyüzü
  • dilokullari
  • Ziyaret Bildirimi
    Bugün Gökyüzünde Olanlar